Jak vařit zdravě pro celou rodinu?

18.05.2018

Mnoho žen naříká, že je pro ně hrozně těžké jíst zdravě z toho důvodu, že musí vařit zvlášť pro sebe a pro děti a manžela.

Ale tak to přeci vůbec nemusí být. Pokud už se vrhnete na zdravý životní styl, je ideální do něj zapojit i zbytek rodiny. Je přeci skvělé, když budou jíst zdravě i vaše děti, nejen proto, že pak budou mít zdravý start do života, ale také tím pomůžete předcházet jejich možným onemocněním či problémům s váhou v dospělosti.

S chlapi je to už samozřejmě trochu jiná liga, na zeleninu a zdravé potraviny je moc neužije. A proto si dnes povíme, jak pozměnit jídla, která vaše rodina miluje, na zdravější verze, které budou vhodné pro vaše hubnutí a pro zdraví vašich dětí plus si těchto změn při troše štěstí manžel ani nevšimne.

Omáčky a polévky

Ve většině rodin je taková klasika pořádná hustá polévka, ve které stojí lžíce, a omáčka s houskovým knedlíkem. Že tohle vaší snaze ale vůbec nepřeje? Takže rodině uděláte gulášovou polévku, svíčkovou, a vy budete zobat zeleninový salát s kuřecím masem? Hloupost. U polévek jsou pro vaši zdravou cestu problémem dvě věci - základ polévky z bílé mouky, plus případné zahušťování zase bílou moukou. Jak už asi víte, bílá mouka nám prostě k hubnutí nejde. Takže až příště budete dělat polévku, dejte do ní více zeleniny, brambor, cibule, masa, prostě toho, co je jejím základem. Tím pádem bude už v základu polévka hustější. U zeleninových polévek (hrášková, květáková, brokolicová) pak stačí zeleninu rozmixovat a polévka se zahustí sama, sladkou smetanu vynechte, můžete přidat trochu zakysané. Pokud jde o další polévky, které se nemixují (bramboračka, gulášovka), můžete je zahustit nastrouhanou bramborou, bramborovým škrobem nebo hraškou. Stejná pravidla jsou u omáček. Jídlo bude vypadat stejně, bude mít stejnou hustotu jako obvykle, ale bez bílé mouky máte hned zdravější verzi, která určitě všem zachutná. Co se týče houskových knedlíků, na internetu najdete mnoho zdravých verzí (například z celozrnného pečiva) nebo si jednoduše pro sebe ohřejete těstoviny a bílý knedlík necháte manželovi.

Karbanátky, sekaná

Pokud jde o práci s mletým masem, hlavní je se hned v základu zamyslet nad jeho kvalitou. Pokud ho kupujete už balené v supermarketu, prostudujte složení, možná vás překvapí, jak málo masa, některé "mleté maso" obsahuje, a jaké jsou v něm další látky. Pak už s ním můžete pracovat jako obvykle. Do sekané nedávejte rozmáchaný bílý rohlík, místo něj vám poslouží jemně mleté vločky (po upečení se ztratí, manžel je nenajde, mám to vyzkoušené). Pečte bez oleje, pokud se bojíte, že se sekaná přichytí, podlijte ji trochou vody. Karbanátky můžete připravit podobně, jen místo smažení na pánvi je dejte do trouby na pečící papír. Vlastně tím ušetříte i čas, kdy byste normálně stáli u plotny a obraceli je.


Zhubněte zdravě a trvale s pomocí JÍDELNÍČKU NA MÍRU

Jídelníček je z běžných surovin, obsahuje spoustu variant a kombinací, nemusíte jíst nic, co Vám nechutná.

Dále na více než 50ti stranách najdete rady pro úspěšné hubnutí, zdravé stravování, doporučení pohybové aktivity a vychytávky pro úspěšné hubnutí.


Obalované řízky, sýry

Kdo by si nedal rád křupavý řízek v trojobalu, že? Takže, zase jako v předešlém případě se podíváme, co je na něm vlastně špatného. Maso je fajn, to nám s hubnutím nic neprovede, problémem je zase bílá mouka a strouhanka. Není to ale nic, co by nešlo nahradit. Místo bílé mouky můžete použít mouku celozrnnou, případně nám moc chutná rozmíchaný jogurt + vajíčko + koření, kam maso na chvíli naložíte a pak obalíte ve strouhance. Tu doporučuji třeba kukuřičnou, je velmi dobrá a křupavá. Kdyby měl manžel průpovídky, tak jemu to vždy můžete hodit do té klasické, to už není žádná práce navíc (mám to z vlastní zkušenosti, změna strouhanky mi taky neprošla). Pečeme zase v troubě na pečícím papíře, můžeme trochu pokapat olejem, ať se více lesknou.

Koláče, buchty, palačinky, sladké dobroty

Hodně rodin si o víkendech peče ke snídani svou oblíbenou buchtu, připravuje ke snídani palačinky nebo dortík pro návštěvy. Bojíte se, že se zdravým stravováním o tohle všechno přijdete? Nesmysl. Zase stačí nahradit pár surovin a můžete dál péct a jíst to, co máte rádi. Asi je vám jasné, že u těchto dobrot je hlavním kamenem úrazu bílý cukr. Není to ale nenahraditelná věc. Stačí místo něj použít některé ze zdravějších sladidel (například stévie, sukraloza, březový cukr (xylitol), erythitol, čekankový sirup). Za mě mohu jen doporučit čekankový sirup, pracuje se s ním jako s medem a podobně i chutná. Je ale jen na vás, jaké sladidlo zvolíte. Pokud si nevyberete zrovna stévii, která má takový zvláštní ocásek, je zase dost pravděpodobné, že si nikdo doma ani z návštěv změny nevšimne. Pak už stačí jen nahradit bílou mouku nějakou zdravější (celozrnnou, špaldovou, žitnou, kokosovou, ...) a můžete péct, jak jste byli zvyklí.

Letní pokušení - grilování, zmrzliny, nanuky

Vzhledem k tomu, že se nám blíží léto, mrkneme se rovnou i na tohle téma. Nebojte se, ani o tyto dobroty nebudete ochuzeni. Zmrzlinu či nanuka si můžete udělat doma z ovoce, tvarohu, čokolády, kakaa a tak dále, stačí vám k tomu jen ruční mixér a mrazák, případně fešácké formičky pro děti. U grilování se vyhněte nekvalitním uzeninám, raději kupte pořádný kus masa, den předem si ho naložte (v tomhle případě ta trocha oleje opravdu nevadí nebo můžete naložit do kysané smetany, jogurtu). K tomu si udělejte zeleninový salátek, dip z jogurtu (kysané smetany) třeba s česnekem, bylinkami a máte zdravou letní večeři.

Možná vám teď přijde, že to celé dost zjednodušuji, ale ono to opravdu není tak složité, jak by mohlo pro začínající vypadat. Věřte mi, mluvím z vlastní zkušenosti s na párcích závislým manželem a malým vybíravým dítětem. Pokud už se rozhodnete jít do zdravé stravy, opravdu to zkuste postupně, jednoduše a s celou rodinou. Není přeci nic lepšího, než když v tom nebudete sami a budete mít ten skvělý pocit, že děláte něco nejen pro sebe, ale i pro zdraví celé rodiny.

Kdybyste měli nějaké dotazy, klasicky mi můžete psát přes Facebook nebo e-mail, ráda Vám poradím.


Přeji Vám mnoho hubnoucích úspěchů!


Vánoce – období, na které se většina z nás těší celý rok. Čas plný rodinných setkání, tradic, dobrého jídla a vůní cukroví linoucích se z každého rohu. Na druhou stranu je to ale také období, kdy máme tendenci polevit ze svých zdravých návyků. Často si říkáme: "V lednu to napravím" nebo "Teď se přece nebudu omezovat".

Vánoce jsou časem, kdy se často setkáváme s různými mýty týkajícími se stravování. Sváteční jídla a cukroví mohou vyvolat obavy, zda to neznamená automatické přibrání. Nenechte se ovšem ovlivnit těmito mýty a užijte si svátky s radostí, bez zbytečných výčitek a strachu z přibrání. Pojďme se podívat na některé z nejběžnějších vánočních mýtů a proč...