Omáčky a polévky
Ve většině rodin je taková klasika
pořádná hustá polévka, ve které stojí lžíce, a omáčka s
houskovým knedlíkem. Že tohle vaší snaze ale vůbec nepřeje?
Takže rodině uděláte gulášovou polévku, svíčkovou, a vy
budete zobat zeleninový salát s kuřecím masem? Hloupost. U
polévek jsou pro vaši zdravou cestu problémem dvě věci -
základ polévky z bílé mouky, plus případné zahušťování
zase bílou moukou. Jak už asi víte, bílá mouka nám prostě k
hubnutí nejde. Takže až příště budete dělat polévku, dejte
do ní více zeleniny, brambor, cibule, masa, prostě toho, co je
jejím základem. Tím pádem bude už v základu polévka hustější.
U zeleninových polévek (hrášková, květáková, brokolicová)
pak stačí zeleninu rozmixovat a polévka se zahustí sama, sladkou
smetanu vynechte, můžete přidat trochu zakysané. Pokud jde o
další polévky, které se nemixují (bramboračka, gulášovka),
můžete je zahustit nastrouhanou bramborou, bramborovým škrobem
nebo hraškou. Stejná pravidla jsou u omáček. Jídlo bude vypadat
stejně, bude mít stejnou hustotu jako obvykle, ale bez bílé mouky
máte hned zdravější verzi, která určitě všem zachutná. Co se
týče houskových knedlíků, na internetu najdete mnoho zdravých
verzí (například z celozrnného pečiva) nebo si jednoduše pro
sebe ohřejete těstoviny a bílý knedlík necháte manželovi.
Karbanátky, sekaná
Pokud jde o práci s mletým masem,
hlavní je se hned v základu zamyslet nad jeho kvalitou. Pokud ho
kupujete už balené v supermarketu, prostudujte složení, možná
vás překvapí, jak málo masa, některé "mleté maso"
obsahuje, a jaké jsou v něm další látky. Pak už s ním můžete
pracovat jako obvykle. Do sekané nedávejte rozmáchaný bílý
rohlík, místo něj vám poslouží jemně mleté vločky (po
upečení se ztratí, manžel je nenajde, mám to vyzkoušené).
Pečte bez oleje, pokud se bojíte, že se sekaná přichytí,
podlijte ji trochou vody. Karbanátky můžete připravit podobně,
jen místo smažení na pánvi je dejte do trouby na pečící papír.
Vlastně tím ušetříte i čas, kdy byste normálně stáli u
plotny a obraceli je.