Zima je období, kdy máme přirozenou tendenci jíst vydatnější jídla a méně se hýbat. Kratší dny, chladnější počasí a sváteční období často znamenají více těžkých pokrmů a méně čerstvé zeleniny. S příchodem jara ale můžeme své tělo probudit, dodat mu energii a nastartovat hubnutí přirozenou cestou. Jak na to?
Jak na zdravé hubnutí 4: Vláknina, pečivo, zelenina.
Tak a je tu další z řady článků pro začátečníky. Tentokrát se podíváme na důležitost vlákniny v naší stravě, kde ji najdeme a kolik jí vlastně potřebujeme. Plus si vyvrátíme stále tak oblíbený mýtus o tom, že při hubnutí musíte dát pečivu sbohem.
Vláknina
K čemu je dobrá?
dobře zasytí
omezuje pocit hladu
prevence proti zácpě
pomáhá čistit střeva, vypuzuje škodlivé a odpadní látky
napomáhá snižování cholesterolu
zpomaluje využití cukrů
nemá energetickou hodnotu, tedy má, nula :)
Kde ji najdeme?
ovoce
zelenina
luštěniny
ovesné vločky, ječmen, otruby..
celozrnné chleby, těstoviny
rýže, bulgur, kuskus
oříšky, semínka, ..
Kolik vlákniny potřebujeme?
Obecně se uvádí cca 30 gramů na den, ale tato hodnota je velice individuální. Někdo prostě umí vlákninu zpracovat lépe, někdo hůř. To už si musíte vyzkoušet. To ale samozřejmě není výmluva pro to, jíst jí minimum, pokud tedy nemáte problém s vlákninou například lékařsky podložený. K redukci je totiž vláknina ideální společník.
Pečivo
Tak a ted, když už tedy víme, k čemu je vláknina dobrá, zkusíme se podívat, na tak při hubnutí "haněné" pečivo. Není totiž žádný rozumný důvod ho ze svého jídelníčku vynechávat. Na druhou stranu bychom ale měli být obezřetní, jaké si vybereme. Sice už jsem to psala v minulém článku, ale shrneme si to i tady.
Jaké pečivo ANO?
celozrnný, žitný chléb
celozrnné, špaldové bulky a rohlíky
celozrnný toustový chléb
knackenbroty
Jaké pečivo NE?
bílé rohlíky, housky, croissanty
cereální, multicereální, tmavé pečivo (většinou jen obarvené bílé pečivo)
klasický pšeničný chléb (at už s přidanými jakýmikoli semínky pro pocit zdravého výrobku)
a pozor na pečivo s milými názvy jako "fitness" a podobně, vždy je nutné se podívat na složení, někdy se nás výrobci snaží pořádně zmást
Kdy jíst pečivo?
prakticky kdykoli
opravdu neplatí pravidlo, že pečivo večer ne, není k tomu žádný opodstatněný důvod
Kolik pečiva za den?
tohle vám já ani nikdo jiný nepoví
v hubnutí jde vždy o to, abyste měli větší výdej než příjem, někdo tak může sníst celý bochník, někdo skoro žádné pečivo
pro jednoduchost a náš klid v duši bych se řídila tím, že "všeho s rozumem"
Proč bílé pečivo ne a celozrnné ano?
na to jsme si vlastně odpověděli v předchozím povídání o vláknině
obsahuje více vlákniny, více zasytí, tím pádem ho nesníte tolik
je zdravější a pro tělo přínosnější

Zelenina
Proč je dobré jíst zeleninu?
jak už víme, je v ní prospěšná vláknina, takže nás zase dobře zasytí
je zdravá, obsahuje vitamíny a další tělu prospěšné látky
pomáhá k očistě a detoxikaci organizmu
většina druhů obsahuje hodně vody (zaplní žaludek, hydratuje)
vzhledem k předešlému bodu může mít pozitivní vliv i na vaši pokožku
a také může pomoci k tomu, že budete méně unavení
Kolik zeleniny byste měli sníst?
ideální je přidat si zeleninu alespon ke třem jídlům denně
samozřejmě nejlepší je zelenina čerstvá
můžete si ji však přidávat i v tepelné úpravě do vašich jídel
u mražené zeleniny je třeba dát si pozor na její složení (některé směsi jsou solené, dochucené a tak podobně)
Jaká zelenina se hodí do redukčního jídelníčku?
se zeleninou není třeba se nijak drasticky omezovat
musíte si ale uvědomit, že i ona obsahuje sacharidy
jaká zelenina má hodně sacharidu? Ta sladká :) Takže například mrkev, paprika, kukuřice.
naopak minimum mají třeba okurky, salát, špenát, ředkvičky, ...

Na konec musím přidat jedno menší upozornění.
Pokud začínáte se zdravou stravou a rozhodnete se začít jíst více vlákniny, at už s pomocí zeleniny, celozrnných výrobků nebo obojího, začněte tuto změnu postupně.
Jestli nejste na vyšší podíl vlákniny ve stravě zvyklí, mohli byste z toho mít nemilé potíže (bolest břicha, zácpa, nevolnost).
Proto si raději dejte načas, a tuto, jako vlastně všechny změny v jídelníčku, provádějte postupně a v klidu.
Vyzkoušejte, kolik vlákniny pro vás bude tak akorát, jaká zelenina vám bude chutnat a v jaké úpravě, nemá cenu to lámat přes koleno.
A to je k mým dnešním radám a postřehům vše, přeji vám mnoho zdaru a pevné odhodlání.
Kam dál?
Už delší čas se snažíte zhubnout, ale výsledky se nedostavují? Říkáte si, proč to ostatním jde, ale u vás váha stojí a vy stále přešlapujete na místě? Možná děláte některou z těchto častých chyb, které zpomalují nebo úplně zastavují progres. Dnes se podíváme na deset z nich, abyste mohli najít, kde je chyba přímo u vás - a tu napravit,...
Cítíte se unavení, přibíráte, i když jíte zdravě, hubnutí nejde podle plánu a máte pocit, že se vaše tělo zpomalilo? Možná je na vině právě zpomalující se metabolismus. Dobrá zpráva? Dá se s tím něco dělat a my se dnes podíváme na reálné tipy.