I když si to mnoho z vás třeba
neuvědomuje, velké množství soli a cukru je i tam, kde byste je
nečekali. Napřiklad v pečivu, "ovocných" jogurtech a džusech,
"zdravém" musli a tak dále.
Prvním krokem je přestat pít sladké
nápoje a džusy. Ne, opravdu neobsahují jen samé ovoce, jak se nám
snaží reklamy namluvit. Omezit a časem úplně vypustit cukr do
kávy nebo čaje. Bohužel si moc nepomůžete, když si tam začnete
dávat tmavý cukr nebo například nějaký z teď tak moderních
sirupů (datlový, sirup z agave,..). Zjednodušeně je to všechno prostě cukr.
Čím tedy sladit? Pokud si čaj nebo
kávu bez cukru představit, můžete vyzkoušet stévii,
sukralozu, xylitol, flawdrops nebo teď velmi oblíbený čekankový
sirup.
Druhým krokem může být například
to, že začnete kupovat místo sladkých jogurtů ty neochucené a
něco dobrého zdravého si do nich přidáte sami. Kakao, skořici,
ovoce, kokos, určitě přijdete na spoustu zdravých a chutných
kombinací.
Jak omezit sůl je asi zřejmé. Prostě
méně solit a vyhýbat se mixům koření, ve kterých je hlavní
složkou většinou právě sůl. Nekupovat přesolené brambůrky,
arašídy a podobné pochutiny, tavené sýry a instantní pokrmy,
uzeniny.
Zase si uvedeme pár důvodů, proč je
dobré sůl omezit:
sůl zadržuje vodu v organizmu,
pokud ji budete přijímat méně, tělo se začne vody zbavovat
můžete se tedy těšit například
na zmírnění otoků
pak může dojít ke snížení
váhy, ne proto, že by zmizely tuky, ale právě výše zmíněná
zavodněnost, i když to tedy není o ztrátě tuku, můžete se
těšit na zplasknutí břicha, zdravější a štíhlejší vzhled
dále sůl zvyšuje tlak a údajně
i chuť k jídlu, což jsou určitě také silné argumenty