Čím sladit?
Čekankový
sirup - je vyrobený z kořene čekanky, má vysoký obsah
vlákniny (sladivou složkou není cukr, jako u ostatních sirupů,
ale právě vláknina). Obsahuje minimum cukru, má nižší
energetickou hodnotu. Seženete ho v některých hypermarketech
(například Albert, Tesco, Kaufland), drogeriích (DM a Rossmann)
nebo za příznivější cenu na internetu, kde můžete koupit i
větší balení.
Sukralóza
- je až 600x sladší než sacharoza (cukr). Najdete v obchodech,
buď v sypké formě nebo granulované. Za sebe můžu doporučit
tekutou formu: Flavdrops - sladidlo ze sukralózy, které se
prodává v mnoha příchutích a hodí se nejen na oslazení
sladkých dezertů a sladkých jídel, ale třeba i do vody či kávy.
Flavdrops koupíte na internetu nebo ve fitness obchodech. Prodává
se v lahvičce s kapátkem. Pro oslazení stačí opravdu jen pár
kapiček, takže vám vydrží hodně dlouho.
Sukralozou je slazená i většina proteinů, takže pokud potřebujete doplnit bílkoviny a k tomu si dopřát sladkou dobrotu, je velmi výhodné protein využít. Hodí se třeba do zdravého pečení nebo do kaší, ale fantazii se meze nekladou.
Xylitol
- "březový cukr", oproti klasickému cukru neškodí zubům,
naopak působí příznivě, a má nižší kalorickou hodnotu. V
obchodech ho moc často nepotkáte, zase je lepší se
podívat na internetu. Používá se stejně jako bílý cukr.
Dávkování musíte vyzkoušet podle svých zvyklostí, každý
sladíme jinak.
Erythritol
- jedná se o cukerný alkohol, má nízký obsah kalorií a nízký
glykemický index. Na pohled je velmi podobný bílému cukru,
nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Zase se používá stejně jako bílý
cukr.
Stévie
- se vyrábí z tropické rostliny Stévie (ano, to nebylo moc
překvapující), má vysokou sladivost. Je téměř nekalorická,
nepřispívá k tvorbě zubního kazu. Najdete ji ve většině
obchodů, ve složení je často označena jako steviol-glykosidy.
Před nákupem velkého balení ji však nejdřív zkuste ochutnat,
má specifický "ocásek", který ne všem chutná.